Pendaki lancar ekspedisi bersihkan Everest

PENDAKI gunung Jepun, Ken Noguchi menunjukkan sebahagian daripada 1,600 kilogram sampah sarap yang dibawa turun dari Gunung Everest dalam foto 2001.

KATMANDU: Sepasukan pendaki gunung diketuai veteran Sherpa terbang ke Gunung Everest semalam dalam satu ekspedisi untuk membersihkan bertan-tan sampah ditinggalkan di puncak tertinggi dunia itu.

Sejak Everest kali pertama ditakluk pada 1953, ribuan orang sudah mendakinya, meninggalkan botol oksigen kosong, tali, khemah dan sampah lain yang menjadikan perjalanan mereka lebih mudah.
Kerajaan Nepal sejak itu mengenakan peraturan supaya pendaki membawa turun segala yang mereka bawa ke atas pergunungan atau deposit mereka tidak dipulangkan, namun ia masih dicemari kotoran pendakian lalu.
Pasukan yang meninggalkan bandar ini semalam, diketuai Apa, Sherpa yang mendaki Everest sebanyak 20 kali yang merancang membawa turun 5,000 kilogram sampah ketika pendakian musim bunga.

“Saya lakukannya untuk negara saya, rakyat saya dan untuk Everest,” katanya.

Pasukan itu berharap untuk membersihkan 4,000 kilogram sampah dari bahagian pergunungan lebih rendah dan tambahan 1,000 kilogram dari kawasan berhampiran kemuncak setinggi 8,850 meter.

Sampah sarap itu akan dibawa turun oleh anggota ekspedisi serta pembawa beg dan pemandu ekspedisi lain yang akan diberi upah 100 rupee (RM4.24) bagi setiap kilogram yang dibawa turun.
Ang Tshering, penganjur Eco Everest Expedition, berkata ini adalah tahun keempat ekspedisi pembersihan dijalankan.

Apa kali pertama mendaki Everest pada 1989 dan mengulanginya hampir setiap tahun selepas itu. Beliau sejak itu berkempen mengenai keadaan semakin teruk di puncak Himalaya itu berikutan pemanasan global dan isu lain.

Katanya, kali pertama mendaki Everest, laluan ke kemuncak itu diliputi ais dan salji, kini ia dipenuhi dengan batuan terdedah. Ais yang mencair turut mendedahkan jurang glasier yang dalam, menjadikan ekspedisi semakin bahaya.

Apa membesar di kaki bukit Everest dan mula membawa peralatan dan bekalan untuk pendaki pada usia 12 tahun. – AP

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MuCHi